Mondelinge vragen : 10 juni 04
 

 



De bepalingen die de regering in het luik werkgelegenheid van deze Programmawet heeft voorgelegd, zijn grotendeels technisch van aard.
Toch zou ik in mijn tussenkomst twee punten eruit willen trekken, namelijk
I. aanpassingen moederschaps- en adoptieverlof
II. problematiek van de overuren

I. In het verlengde van de Ministerraad van Raversijde heeft de regering uitvoering gegeven aan enkele afspraken met betrekking tot het moederschaps- en adoptieverlof.
Het moederschapsverlof wordt uitgebreid in geval van hospitalisatie van de baby en in geval van een meerling, wat op zich een goede zaak is.
Mensen, die een kindje adopteren, krijgen nu ook voldoende tijd om dit kindje samen thuis te ontvangen.
In de marge van deze maatregelen maakt de VLD de volgende kanttekeningen :
1. De VLD pleit ervoor om in de Commissie Sociale Zaken een inventaris op te maken van alle wetsvoorstellen, die te maken hebben met de toekenning van meer verlof, en daarna op basis van deze bundeling een inhoudelijk debat te voeren, waarin elk van de partijen misschien wel een ander uitgangspunt zal hebben, maar waarin we tot een gemeenschappelijke visie moeten komen naar het beleid toe.
2. De VLD staat ook achter de opmerkingen, die in de Commissie Sociale Zaken zijn gemaakt, dat de vergoedingen voor moederschapsverlof, vaderschapsverlof en adoptieverlof – op de keper beschouwd – niet thuishoren in de ziekteverzekering. Het gaat immers om mensen die, de klassieke zwangerschapskwaaltjes buiten beschouwing gelaten, niet ziek zijn.
De idee om deze verloven uit de ziekteverzekering te lichten en in een aparte afdeling van de S.Z. in te delen, dient op zijn minst bestudeerd te worden in de nabije toekomst.
3. De zelfstandigen tenslotte, zijn in deze regeling nog niet opgenomen. Wel is het zo dat de Minister van Middenstand, Laruelle, in de commissie uitdrukkelijk gezegd heeft, dat zij voor zelfstandigen, die zich in één van de betreffende gevallen bevinden, nl. hospitalisatie van de baby, de geboorte van een meerling of adoptie van een kind, een regeling aan het uitwerken is waarbij aan de zelfstandigen de keuze zou worden gelaten om ondersteuning te krijgen, hetzij op huishoudelijk vlak vb. door middel van dienstencheques, hetzij op professioneel vlak. Wij volgen dit initiatief op de voet.
II. Het tweede punt dat ik uit de programmawet licht, is de nieuwe overurenregeling in de bouwsector.
De verhoging van het aantal overuren van 64 naar 130, lijkt ons een goede zaak om tegemoet te komen aan piekmomenten in de sector.
Vanuit de VLD kunnen we dit akkoord alleen maar toejuichen, en hopen dat het navolging zal kennen in andere sectoren.
Een soepele regeling inzake overuren, kan immers zowel voor werkgevers als voor werknemers een goede zaak zijn.
Mijn VLD-collega’s Annemie Turtelboom en Georges Lenssen hebben daarom een wetsvoorstel ingediend dat een verhoging van het aantal overuren voorziet én een keuze voor de werknemer wat de manier van vergoeding of compensatie betreft.
Ik hoop dat de sociale partners in de nabije toekomst elkaar vinden om terzake initiatieven te nemen.
Naast de enkele kanttekeningen die ik zoëven heb geplaatst bij enkele maatregelen, kan de VLD zich akkoord verklaren met de artikelen die werden voorgesteld in het luik werkgelegenheid van deze programmawet.
Onze fractie zal dit ontwerp dan ook steunen.